Onveilige afslag voor fietsers

23 Mei 2015

Op de gemeenteraad van 20 mei werd voorgesteld door de meerderheid om fietsers die de Emanuel Hielstraat verlaten de toelating te geven links af te slaan naar de Sint-Gillislaan. Voor het andere verkeer zou er niets wijzigen.  Samen met buurtbewoners maken we ons ernstig zorgen over deze maatregel. Zo is er een beperkte zichtbaarheid op het kruispunt en rijden de wagens die van de spoorwegviaduct naar beneden rijden in de richting van Sint-Gillis vrij snel. Wij betreuren het dan ook dat er niet meer begeleidende maatregelen genomen worden om een gevaarlijke situatie te vermijden.

Maatregelen kunnen onder andere zijn:

  • plaatsing van een spiegel tegenover het kruispunt. Zo kan een fietser vanop de (nieuwe) opstelstrook de aankomende auto's zien die richting viaduct rijden. Idealiter wordt die spiegel zó geplaatst dat ook fietsers die de viaduct afrijden diezelfde auto's kunnen zien aankomen wanneer ze bijvoorbeeld richting Otterstraat of Hemelstraat linksaf willen slaan.
  • plaatsing van een verkeersbord, gevaarsteken of melding voor aankomende autobestuurders die richting viaduct rijden.
  • plaatsing van een flitspaal in beide richtingen aan de Sint-Gillislaan aan de voet van het viaduct.

Het is ook spijtig dat de goed werkende afdeling van de fietsersbond over deze maatregel niet geconsulteerd werd. Met hun ideeënboek bewezen zij onlangs dat zij zeker doordachte adviezen kunnen geven.

Uit dat ideeënboek blijkt dat er in Dendermonde tientallen maatregelen te nemen zijn, en we vragen ons dan ook af waarom dit nu net voorgelegd wordt zonder enige inspraak.

Om die redenen onthield Matthias Coppens zich dan ook over dit agendapunt.