PERSBERICHT ONVEILIG TERUG NAAR SCHOOL VOOR FIETSERS

31 Augustus 2019

PERSBERICHT ONVEILIG TERUG NAAR SCHOOL VOOR FIETSERS

Binnen een paar dagen openen de scholen opnieuw hun deuren. Na twee maanden vakantie zullen opnieuw honderden kinderen naar en van school fietsen. Dit zal zoals het er nu voorstaat, gepaard gaan met meer onveilige situaties.

Onderstaande kaart toont aan dat Dendermonde scholenstad nog veel moet verbeteren aan de veiligheid van de fietsende scholier. Iris Uyttersprot: “Wie durft zijn kinderen nog met een gerust hart met de fiets naar school sturen?” De lijst met knelpunten is lang: de Mechelse Poort en Mechelse Steenweg, fietspaden langs de gewestwegen, een tekort aan fietsstallingen aan het station en de gebrekkige staat van vele fiets- en voetpaden.

Een belangrijk aandachtspunt vormt de werf aan VPK. In de werfzone bevinden zich fietsroutes, het station van Oudegem en een verplaatste bushalte. Van de beloofde veilige zone voor fietsers en voetgangers is er helaas geen sprake. Groen Dendermonde vraagt dan ook dat er werk wordt gemaakt van een veilige afgebakende zone en toezicht. In de toekomst kan de dienst mobiliteit en de bevolking beter bij dergelijke werken proactief betrokken worden in een proactief én participatief beleid inzake mobiliteit.

Onlangs brachten de diensten van het Vlaams Gewest fietssuggestiestroken aan op de Sint-Gillislaan. Uiteraard zijn we tevreden met elke nieuwe maatregel dat er wordt genomen voor fietsers. Maar het gaat al te ver om na de aanleg van een fietssuggestiestrook te spreken van veilige schoolroutes. Aline Willen: “Je moet de gehele route die de scholieren afleggen bekijken. Fietssuggestiestroken maskeren een gebrek aan goede fietspaden en creëren een vals gevoel van veiligheid. Fietssuggestiestroken zijn op zijn best een tijdelijke oplossing.”

Er is dus nog veel ruimte voor verbetering, van het creëren van veilige zones en toezicht tot volwaardige fietspaden in een goede staat opdat mensen hun kinderen naar school kunnen sturen met een gerust hart.