Toegevoegd punt gemeenteraad Dendermonde April 2019
26 Juni 2019
Ik had het daarnet naar aanleiding van het fairtrade-engagement ook al over duurzaamheid.
Duurzaamheid in en over alle bevoegdheden heen – dat moet een streefdoel zijn. Het is een geleidelijke weg, daar zijn we ons ook bij Groen bewust van. Maar we moeten er ook voldoende ambitieus in durven zijn. En zoals gezegd, een duurzaamheidsambtenaar, kan daarin het verschil maken, door zelf uit te werken maar ook door te stimuleren en vooral ook door te ondersteunen.
Het verduurzamen van evenementen is één van die acties. Dat gaat uiteraard niet alleen over afval en zwerfvuil maar ook over hoe je naar zo’n evenement gaat, welke producten je kiest, hoeveel energie en water er nodig is… Vandaag wil ik er één specifiek onderdeel uit halen: het gebruik van herbruikbare bekers.
Waarom kiezen voor herbruikbare bekers? Bij goed gebruik zijn ze milieuvriendelijker. Het maakt werken rond milieu en duurzaamheid ook heel concreet. Er is minder risico op rondslingerende wegwerpbekers, en dus ook op zwerfvuil. Iets waar vele inwoners van onze stad toch mee bezig zijn.
In vergelijking met wegwerpbekers schijnen herbruikbare bekers ook veel aangenamer te zijn en drank langer koel te houden.
Via de intercommunale Verko beschikt Dendermonde al enkele jaren over herbruikbare bekers. Alleen weinig mensen zullen dat weten. Want er wordt geen promotie voor gemaakt: ze zijn niet terug te vinden bij het feestmateriaal, niet bij het ontleenbaar materiaal, niet bij de evenementen, …
De stad geeft een vat, dat heb ik wel teruggevonden maar dus geen herbruikbare bekers.
En dat is jammer. In Dendermonde wordt heel wat georganiseerd. Kleine en grote evenementen, buurtfeesten, wijkfeesten. En daarbij zal er zeker ook interesse zijn in herbruikbare bekers en ander herbruikbaar materiaal.
Lokale besturen worden binnenkort ook vanuit Vlaanderen verplicht om met herbruikbaar materiaal aan de slag te gaan. Ik vond terug dat het vanaf 1 januari 2020 voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden is drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. (art. 5.3.12.2 van het Vlarema, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 22 maart 2019)
Gelukkig is er al heel wat ervaring en knowhow ter beschikking. Andere steden, intercommunales en provincies deden het ons voor. Heel wat steden en intercommunales stellen bekers ter beschikking, in West-Vlaanderen verloopt dit bijvoorbeeld via de Kringwinkel. Er zijn uitgewerkte reglementen rond ontlenen, handleidingen voor evenementorganisatoren, uitgewerkte waarborgsystemen, tips and trics…
Kortom er is al heel wat beschikbaar we moeten er gewoon verder mee aan de slag en er ook de nodige publiciteit aan geven. ‘Mei plasticvrij’ zou bijvoorbeeld een goed moment kunnen zijn om dit te lanceren of opnieuw te lanceren.
Mijn vragen dus:
Over hoeveel bekers beschikt de stad, over welke bekers gaat het?
Hoe wil de stad verder aan de slag met het ontlenen van herbruikbaar materiaal? En dan denk ik aan bekend maken, het gebruik ervan stimuleren, ook binnen de eigen werking? En binnen welke termijnen?
e stad Over hoeveel herbruikbare bekers beschikt de stad precies (hoeveelheid en type)?
Op welke manier wil de stad het ontlenen en het gebruik bekend maken?
Hoe wil de stad het gebruik van deze bekers stimuleren? Binnen welke termijnen?
https://www.groeneventscan.be/
“Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of blik is vanaf 1 januari 2020 niet meer toegelaten. Vanaf 1 januari 2022 wordt dit verbod uitgebreid tot het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.
Lokale besturen zijn gemeenten, provincies, gemeente- en provinciebedrijven en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Het gaat hier over evenementen waar de lokale besturen en Vlaamse overheid zelf bepalen hoe de catering verloopt, bijvoorbeeld door een marktbevraging. Het betreft dus niet de handelaars die drank en voedingsmiddelen verkopen op door de overheden georganiseerde markten en kermissen.
Uit een interpretatiedocument van de OVAM blijkt dat bijvoorbeeld het gemeentehuis, de bibliotheek, de cafetaria van de gemeentelijke technische dienst, het hoofdkantoor of de inzameldienst van de afvalintercommunale,… tot de eigen werking van lokale besturen behoort. Onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en zorgbedrijven vallen hier niet onder.
Voor niet-gemeentelijke evenementen (van schoolfeesten tot festivals) is het vanaf 1 januari 2020 verboden om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes en petflesjes, tenzij de organisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.”
Op vrijdag 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe regelgeving goed. De algemene bedoeling van deze wet is een focus op het hergebruik.
De OVAM wil resoluut voor de preventie van afvalstoffen gaan en moedigt hierdoor het gebruik van wegwerpartikelen af. Er zijn voldoende studies die bewijzen dat herbruikbare materialen milieuvriendelijker zijn dan wegwerpitems. Wanneer in een gesloten systeem kan gezorgd worden voor een hoge inzamelgraad van eenmalige verpakkingen kan recyclage toch nog toegelaten worden. Evenementen, niet georganiseerd door de overheid Vanaf 2020 is het verboden drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes op alle evenementen. Van schoolfeesten tot grote festivals. Concreet betekent dit dat frisdranken kunnen aangekocht worden in glazen retourflessen of via een postmixsysteem getapt worden en aan de consument geserveerd worden in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken. Wanneer een organisator er toch voor kiest om wegwerprecipiënten aan te bieden zal hij deze materialenstroom voor 90% en later 95% moeten kunnen inzamelen. Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat dit NIET werkt door frontstage sorteerbakken te plaatsen. De bewijslast van 90 of 95% ligt bij de organisator. Dit systeem kan bijvoorbeeld slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom backstage zuiver terug te krijgen. Meer informatie en een praktische handleiding rond retoursystemen zijn op de website van de Groene Vent te vinden (www.groenevent.be).
Vaststellingen herbruikbare bekers
Gent – vorig jaar werd op de Gentse Feesten vastgesteld dat er mede door de invoering van herbruikbare bekers 27% minder afval op de grond lag.
Eventwijzer
Conclusie: we hebben er alleen maar alle belang bij om dit zelf zo snel mogelijk te implementeren en te stimuleren.
Vragen + suggesties
Dendermonde beschikt over herbruikbare bekers
1 januari wet die wegwerpbekers zal verbieden.
Achtegrondinfo
https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1280138/verslag/1280386
Wijziging Vlarema 2019
http://default.vvsg.balanced.vvsg.prvw.eu/kennisitem/vvsg/wijziging-vlarema-2019
interpretatiedocument van de OVAM Vlarema
Plastic bekertjes mogen bij ons in PMD
https://www.betersorteren.be/nl/plastic-bekertje
Andere steden
Buggenhout https://m.hln.be/regio/dendermonde/gemeente-voert-herbruikbare-drinkbekers-in~adef5faa/ - tegen deze zomer
Gent: geen wegwerpbekers meer 2018 https://klimaat.stad.gent/nl/gentse-feesten-zonder-wegwerpbekers
IVAGO HAALT 6,3 TON MINDER VUIL OP DANKZIJ HERBRUIKBARE BEKERS
Provincie West-Vlaanderen heeft een uitleendienst voor herbruikbare bekers (bakken van 315 bekers)
https://www.dekringwinkel.be/centrum/20/nieuws/261/Uitleendienst-herbruikbare-bekers.html
UNIZO verkiest Festicup uit Zonhoven tot 'Starter van het jaar'
21 feb 2019
"Een inspirerend voorbeeld voor circulaire economie in de praktijk"
https://www.unizo.be/nieuws-pers/unizo-verkiest-festicup-uit-zonhoven-tot-starter-van-het-jaar
Herbruikbare bekers zijn hip op Vlaamse evenementen
Door Elke Wouters op 18 februari 2019, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu
Vorig jaar werden op meer dan 50 evenementen in Vlaanderen herbruikbare bekers ingezet. “Het gaat om een aantal zeer grote evenementen, zoals de Gentse Feesten en De Zomer van Antwerpen. Heel wat afval vermeden dus!”, constateert Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA), die de cijfers opvroeg bij het kabinet Leefmilieu.
“Het is de eerste keer dat we beschikken over cijfers die inzicht geven op het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen. En het resultaat van 2018 geeft me goede moed voor de toekomst”, aldus Wouters. Het gaat in de lijst, die bovendien niet limitatief is, enkel om de grotere evenementen die georganiseerd worden door de overheden of waar de gemeenten minstens een aandeel in hebben. Over privé-evenementen zijn er geen gegevens beschikbaar.
Bekerstock
Heel wat gemeenten, intercommunales en provincies hebben intussen een stock aangelegd van herbruikbare bekers voor evenementen. De plaatselijke verenigingen kunnen de bekers meestal gratis ontlenen. Meer info daarover vind je hier. “Herbruikbare bekers ondersteunen onze strijd tegen zwerfvuil en ik kan de verenigingen alleen maar aanraden om meer en meer op deze duurzame oplossing in te zetten”, besluit Wouters.
Niet-limitatieve lijst van Vlaamse evenementen met herbruikbare bekers:
-Manifiesta Bredene (12.000)
-Vijverfestival Dilbeek (12.000)
-Ezperando Bornem (3000)
-Ubuntu Boom (5000)
-Wereldfeest Leuven (13.000)
Absolutely Free festival Genk (9000)
-Lochtfest Duffel (5000)
-Brackrock Duffel (3000)
-Irie vibes roots Kortemark (1500)
-Release festival Borgloon (1500)
-Ieperfest (3000)
-Rock Landen (2000)
-Gitannekesfoor Herselt (6000)
-Folk Ham (600)
-Festival aan zee De Panne (16000)
-Paulusfeesten Oostende (1 plein; 1500)
-Laundry day Antwerpen (25.000)
-Ostend beach (18.000)
-Paradise City Perk (18.000)
-We can dance Zeebrugge (8000)
-Thé Dansant 4 locaties (9000),
-Contrair open air A’pen (1500)
-Feldheim Zaventem (1000)
-Floorfiller Bilzen (6000)
-12inch lovers Alke (3500)
-Zoethout Lanaken (1000)
-Urlaub Bilzen (1500)
-Gentse Feesten (1.500.000)
- Bollekesfeesten A’pen (200.000)
-Villa Pace Sint-Niklaas (120.000)
-Genk on Stage (100.000)
-Jeneverfeesten (100.000) Hasselt
-Veurne La Fête (2500)
- Vuurfeesten (2000) & Bad belevingsfestival (2600) De Panne
-De Haan: alle strandfuiven
-Parkpop Mechelen: wijnen en cava
-Heist loopt en zingt
-Gent aan zee (4000)
-Bredene Bruisend
-Fiesta Tropical Sint-Truiden
Theater aan zee Oostende (120.000)
-Quondam Middeleeuws event Berlaar (7000)
-Ecouter buurtfeest Leuven (600)
-Sunbeam scholierenfestival Diksmuide (900)
-Schoolrock scholierenfestival Kontich (3000)
-Diggiefeest Brakel (500)
-Yellowtime Blues Geel (400)
-Fairstival Wetteren (500)
-Chapeau Lokeren (2000)
-Ozon Chirofuif Gontrode (500)
-De zomer van Antwerpen (270.000)
-Zanzibar (20,000)
hugd (beheerd door ecofest)