Wil jij ook meer veiligheid in de Zandstraat te Appels?

De onveilige situatie in de Zandstraat wordt al jaren aangekaart door buurtbewoners, fietsersbond, ... De straat is erg smal voor een straat waarbij verkeer in beide richtingen is toegelaten. Ook het zware verkeer valt op: vrachtwagens, brede landbouwvoertuigen, …

Enkele jaren geleden werden er fietssuggestiestroken beloofd. Die zouden er in de loop van 2020 komen. Ze zullen de fietsers een zichtbare plaats geven op de weg waardoor ze meer in het midden zullen rijden. Het is een verbetering, maar niet genoeg. Het geeft fietsers, bromfietsers nog steeds te weinig veiligheid.

Dagelijks passeren er 1000 fietsers. Dat is niet niks.

Daarom vragen we bijkomende maatregelen: een verlaging van de maximumsnelheid en liefst ook een verbod om fietsers voorbij te steken.

Waarom een zone 30 veiliger is:

●   Chauffeurs zien beter wat er links en rechts gebeurt. Ze hebben een breder gezichtsveld en kunnen sneller inspelen op de omgeving.

●   De remafstand halveert: tegen een snelheid van 50km/u bedraagt die 27 meter, tegen een snelheid van 30km/u 13 meter.

●   Komt het tot een aanrijding, dan is de overlevingskans van de zwakke weggebruiker veel groter. De overlevingskansen van een voetganger die tegen 30 km/u wordt aangereden zijn vier tot vijf keer groter dan bij een aanrijding tegen 50 km/u.
PS: voor automobilisten zal dit amper een vertraging zijn van 24 seconden. De weg is immers maar 700 meter lang.

 

Ondersteun jij ook onze vraag voor meer veiligheid? Teken dan hier.

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.